Strani

ponedeljek, 15. februar 2010

8. r_Stavčni členi_vaje

1. UTRJEVANJE STAVČNIH ČLENOV
Vaje
1. Dopolni s sestavljenim osebkom, da bo poved smiselna.

____________________ je lajal cel dan. ___________________ so vstopili v hišo. Ob 8. uri _______
___________________ ni bilo več doma. ____________________ je pojedla zastrupljeno jabolko. ____________________________ se je sanjalo o krokodilih. Na OI v Barceloni je zlato medaljo dobila ________________________.

2. Podčrtaj stavčne člene.

Triglav je visok 2864 metrov. Nebo je postalo sivo. Ogenj je objel obronek gozda. Po dolini se je širila svetloba. Vrata odpira ključ. Učenci zbirajo star papir. V reko je čofnila riba. Naš dober sosed nas je popeljal v kraško jamo. Prijaznemu natakarju je oče dal visoko napitnino. Očetov prijatelj je kupil avto znamke Audi. Tone in Manca sta preplezala prvenstveno smer. Roke in noge so okončine. Nika in Tadej sta prispela v cilj prva. Od ognja se je dvigal bel dim. Zidar in njegov pomočnik sta sezidala pregradno steno. Sošolka Marjana je zmagala na atletskem tekmovanju.

3. Podčrtaj stavčne člene.

Letos pa sadno drevje bujno cveti. Srna je postajala na jasi. Iz Švice se je vrnila pozno. V tetini hiši je poleti prijetno hladno. Skozi okno se je prikradel sončni žarek. Požgečkal je Nika po nosu. Od tod dalje je potoval previdno. Spečega psa je hotel nežno prebuditi. V hribih se je že danilo. Jože je pogumno stopal proti obžarjenemu Triglavu. Od koče na Prehodavcih do Doliča je hodil kakšni dve uri. Potem je zavil desno proti Planiki. Po strmi skalnati poti so se povzpeli do Aljaževega stolpa.

4. Reši nalogo.

V mraku so se odpravili na pot. Z Matjažem sem zmenjen v sredo ob 10. uri pred šolo. Metka, ali lahko istočasno pleteš in gledaš televizijo? Mama je med prazniki spekla potico. Trgovina z živili je odprta 24 ur. Opoldne zvoni. Od časa do časa gremo na obisk v Ljubljano. V soboto smo praznovali očetov rojstni dan. Natanko ob 16. uri je poklicala teta Ana. Med novoletnimi prazniki smo šli na Veliko planino. Danes je sonce neusmiljeno žgalo na izsušeno zemljo. Andreja je s doživeto recitirala Prešernovo Zdravljico. Micka je Tulpenheima zaljubljeno gledala. Uroš se je na vse pretege trudil s popravilom televizorja. Nehote je povedala Majino skrivnost. Po večerji so se do sitega najedli sladoleda. Vsak dan je vztrajno hodila od vrat do vrat.

2. UTRJEVANJE STAVČNIH ČLENOV
Vaje
1. Podčrtaj stavčne člene.
Starši so težko preživljali celo družino. Hodi ko polž. Deklica se je navihano nasmejala. Planšar je prešerno zavriskal. Plesala je do onemoglosti. V nedeljo bo v Novi Gorici ligaško tekmovanje. Na vrat na nos jo je popihala v Španijo. Dečki so pri večerji zarotniško molčali. Izlet je odpadel zaradi premajhne prijave. Zaradi goste megle se ni videlo visokih gora. Od veselja se je valjal po tleh. V bližnji tovarni je opoldne zatulila sirena. Otroci so ponesreči vrgli kamen v šipo. Po prihodu iz službe se starši najprej spočijejo. Vaški fantje so lovili ribe kar z obale.

2. Določi stavčne člene.
Ogenj prasketa __________________ (p. d. k.). _______________ (p. d. č.) je oče pogledal _____________________ (pr. v tož.). Jordan je ostal ________________ (p. d. k.) _____________
(p. d. v.). Stara vrba je rasla ___________________ (p. d. n.). _______________ (os.) je napisal ___
___________________ (pr. v tož.). _____________ (pr. v daj.) sem dolžna __________________ (pr. v tož). _____________________ (p. d. č.) se je že zdanilo. ________________ (os.) so _________
__________ (p. d. n.) pojedli _________________ (pr. 4). Pohod prijateljstva ___________________ (pov.) šele naslednji teden. Kje _________________ (pov.) Piki _______________ (p. d. č.).

3. Določi stavčne člene.
Deklica je hodila (p. d. k.). Srečala je (pr. 4). Segla je v košaro po
(pr. 4). (pr. 4) je dala (pr. 3). se ji je zahvalil. Po (p. d. k.) se je razlila jutranja zarja.

4. Podčrtaj stavčne člene.
Pred našo hišo stoji košato drevo. Ob praznikih jemo potico z orehi. Vijugasta pot se je vila proti razpadajoči koči. Na blatnem bregu ob vodi so rasli stari topoli. Po gledališki predstavi so nas povabili na dolg pogovor. Mlado dekle je čakalo na fantovo pismo. Sosedov Matjaž hodi v 8. e-razred. Popoldne so se na nebu prikazala temni oblaki. Telovadne copate sem pozabila v garderobi. Kovačev Marko sedi v klopi pri oknu. Zaradi mraza smo pričeli kuriti trajnožarečo peč. Sosedova mama Francka peče odličen jabolčni zavitek. Gašper iz sosednje vasi je ugriznil v kislo jabolko. Naš maček Miki je na sončen dan ujel velikega vrabca in ga prinesel meni. Ubogi vrabček je bil hudo prestrašen. Miki ga je izpustil. Vrabček je nemudoma poletel v nebo.

3. UTRJEVANJE STAVČNIH ČLENOV
Vaje
1. Podčrtaj stavčne člene.
Pozimi dedek vedno sedi pri topli peči. Prvošolček je radostno stopil v veliko šolo. Nekateri učenci so med poletnimi počitnicami odšli v Rimske Toplice. Med odmorom morajo učenci višjih razredov zapustiti šolske hodnike. Umaknejo se v večnamenski prostor v pritličju šole. Zaradi utrujenosti je bolni popotnik prišel pozno do osamljene hiše. Tam je naletel na psa čuvaja. Žival ni zalajala. Slišalo se je le tiho cviljenje. Zvesti čuvaj je v izčrpanem možu spoznal strica Petra.

2. Reši vaje.
Med sivo druščino vrabcev je tedaj priletel nov gost. Zgoraj je bil modro siv. Spodaj se mu je kazalo rdeče rumeno perje. V svoj kljun je nabasal kar štiri sončnična semena. Potem je hudomušno pogledal okoli sebe. Za danes sem morala napisati spis o tekmovanju iz logike. Deček je hotel utrgati zrelo jabolko. Marko je moral napisati domačo nalogo pri fiziki. Oče mi včasih pripoveduje zgodbe iz svoje mladosti. Stric in oče sta obiskala avtomobilski sejem v Ljubljani. Letos mi starši niso mogli kupiti novih šolskih knjig. Stara mama najraje posluša narodno-zabavno glasbo. Metka je odpotovala na izlet. Matej se z izleta ni vrnil. Zaradi megle so vozniki avtomobilov vozili previdno.

3. Podčrtaj in poimenuj stavčne člene.
Včeraj mi je mama kupila zelen dežnik. Pri naši mizi so sedeli trije fantje. Na stričevem vrtu smo obirali jabolka jonatan. V mali šoli smo pisali v zvezek brez črt. Sošolec Janko je danes odpotoval v daljno Kanado. Pri prijatelju Juriju smo praznovali rojstni dan. Z ljubljanskega letališča Jožeta Pučnika so vzletala jadralna letala. Pri glasbenem pouku smo se naučili pesem Oda radosti. Učenci osnovne šole pričnejo s poukom že ob sedmi uri. Naš avto ima zatemnjene šipe. Kontrolno nalogo sem pospravil v rumeno strgano mapo. V nedeljo smo obirali zrelo grozdje. Sanjska miška je morala hoditi z Joštom naprej. Kmalu sta prišla do strmega obrežja velike reke. Korajžni Jošt je bil strašno žejen. Takrat mu je nasproti stal gobec velikanskega krokodila. Deček se je pognal v dir po šumečem pesku. Oddahnil si je šele pri rumenem kupu. Mali Jošt pa je kmalu zagledal skuštranega in lačnega leva.
Sanjska miška je grozno pošast udarila s palico čaralko. Grdi hudobnež je kmalu izginil.